Snijden of graveren?

lasersnijder

Lasersnijden kent 3 verschillende bewerkingstechnieken: snijden, lijngraveren en vlakgraveren. Elke bewerking heeft zijn voor- en nadelen en aandachtspunten tijdens het ontwerpen.

Snijden

Acrylaat icm berken

Laser gesneden karton

Voorbeeld van de snede

Tijdens het lasersnijden perforeren snijlijnen het materiaal volledig waardoor onderdelen uit het plaatmateriaal gesneden kunnen worden. Afhankelijk van het materiaal en dikte kan de snede schoon en strak zijn, zwart/bruin van kleur zijn en/of afgeven. De snede is aan de bovenzijde van het materiaal een fractie van een millimeter breder dan aan de onderzijde, dit is vrijwel niet merkbaar bij dunne materialen maar wordt duidelijker bij dikkere materialen. De kosten van deze bewerkening zijn sterk afhankelijk van de dikte en samenstelling van het materiaal.

De snedebreedte verschilt per materiaal, maar is over het algemeen ongeveer 0.2mm. Bij materialen dikker dan 5mm kan de snede breedte een fractie groter zijn. Ook plaatmateriaal met interne spanningen zoals multiplex kan op bepaalde plekken een iets bredere snede hebben omdat er, zodra er onderdelen uitgesneden worden, bepaalde delen van de plaat omhoog kunnen komen waardoor de laser niet meer juist gefocust is. Dit geldt ook voor dik acrylaat, als er veel snijlijnen dicht op elkaar zitten kan er warmte opbouwen in de plaat waardoor deze een klein beetje kan vervormen.

Lijngraveren

Lijngravure in kurk

Lijngravure in acrylaat

Paintfill

Een graveerlijn is een ondiepe snede in de bovenzijde van het materiaal (uitgezonderd spiegelacrylaat, dit wordt vanaf de achterzijde ingegraveerd). Over het algemeen is deze 0.2mm diep. Graveerlijnen leveren vaak een goed contrast op in organische materialen (hout, karton etc.) maar minder goed in kunststoffen, alhoewel dit kan verschillen per kleur en kunststof. Lijngraveren gebeurt op altijd dezelfde snelheid, ongeacht het materiaal. Om deze reden is lijngraveren relatief de goedkoopste bewerkingstechniek.

Om graveerlijnen meer contrast te geven kunnen deze opgevuld wordt met verf uit een lakpen (Edding 750 bijvoorbeeld). Als de overtallige verf vervolgens verwijderd wordt blijft er een kleine hoeveelheid achter in de groeven. Deze techniek heet paintfill of colorfill en is geschikt voor materialen die verf niet opnemen zoals kunststoffen. Ook kunnen kleine graveervlakken opgevuld worden met de paint fill techniek.

Vlakgraveren/rastergraveren

Vlakgravure in hout

Vlakgravure in acrylaat

Vlakgravure in product

Ook wel bekend als raster graveren of simpelweg laser graveren, is een techniek waarbij de laser op hoge snelheid van links naar rechts beweegt en telkens kleine stapjes (fractie van een millimeter) op de Y-as neemt. Door de op het juiste moment te pulsen kunnen zeer complexe vormen "opgebouwd" worden. De resolutie het laser graveren is normaliter hoog genoeg om geen overgang tussen de lijnen te zien, maar kan verhoogd worden voor klein, gedetailleerd werk of verlaagd bij gravures waarbij minder gedetailleerd werk nodig is. Vlakgravures zijn ook geschikt voor het graveren van producten.

Het uiterlijk van vlakgravures verschilt per materiaal. Op de meeste houtsoorten worden vlakgravures bruin tot zwart en op kunststoffen meestal wit. Bij sommige materialen zijn vlakgravures helemaal niet mogelijk. In de omschrijving van elk materiaal staat hoe de vlakgravure er uit komt te zien.

De kosten voor dit ontwerp zijn afhankelijk van het totale oppervlakte dat gegraveerd wordt. Omdat de laser van links naar rechts beweegt is de graveertijd gebaseerd op de afstand tussen het begin van het eerste graveervlak en het einde van het laatste graveervlak per stap (0,05mm) op de Y-as. In het voorbeeld hieronder staat geïllustreerd hoe de laser omgaat met verschillende lay-outs. Rood is de verplaatsing van de laser zonder dat er gestraald wordt, zwart zijn graveervlakken.

Twee vlakken naast elkaar (langste machinetijd)

Twee vlakken naast elkaar off-center (minder lange machinetijd)

Twee vlakken onder elkaar (kortste machinetijd)