Lasersnijden of -graveren?


Lasersnijden kent 3 verschillende bewerkingstechnieken: snijden, graveren en vlak graveren. Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen, welk hieronder worden toegelicht.

Snijden: Deze techniek snijdt helemaal door het materiaal heen. Snijlijnen laten op hout een zwart residu achter, dit kan gemakkelijk weggeschuurd worden. De kosten voor deze techniek zijn afhankelijk van de dikte en soort materiaal; de kosten voor dikkere en hardere materialen zullen hoger zijn dan dunnere en zachtere materialen. Immers moeten dikkere materialen langzaam gesneden worden.

Graveren: Deze techniek maakt een dunne lijn op het oppervlak van het materiaal door te snijden met lagere intensiteit. Graveerlijnen kunnen in sommige gevallen slecht zichtbaar zijn, voornamelijk bij donkere materialen, als u er voor kiest om hout te bewerken met deze techniek dan zullen de lijnen zwart worden, acrylaat laat geen residu achter. De kosten voor deze techniek zijn relatief het laagst.

Vlak graveren: Deze techniek maakt een gravure op het oppervlakte van het materiaal door de x-as heen en weer te laten bewegen en de y-as telkens een fractie van een millimeter te verplaatsen. Deze bewegingen in combinatie met de nauwkeurigheid van de laser kan elk mogelijk ontwerp graveren.

Net als bij de andere technieken zal vlak graveren een zwart residu achterlaten als voor hout wordt gekozen. Bij grote oppervlakten kan deze techniek prijzig uitvallen in verband met de lange bewerkingstijd.

Meer informatie over prijzen.