Houten puzzel

Erg leuk als cadeau om te geven, krijgen, óf zelf te maken: puzzels. In deze tutorial leggen wij je uit hoe je je eigen puzzel kan maken met een persoonlijke draai. De puzzel is volledig aanpasbaar in schaal en aantal stukjes. 

Gelukkig hoeven we niet elk stukje met de hand te gaan tekenen, maar maken we gebruik van een open source programma die dit werk voor ons doet. Het enige wat je nodig hebt om deze puzzel te maken is Adobe Illustrator. Indien je geen Adobe Illustrator hebt kan ook gebruik maken van het gratis programma Inkscape.

Voorbereiding

Voordat je begint met ontwerpen is het belangrijk om na te denken over wat er op de puzzel moet komen en hoe groot dit moet worden. Het is mogelijk om foto's te graveren, maar een reguliere .png of .jpg moet wel eerst voorbereid worden. Hiervoor kan je het foto's graveren tutorial volgen. 

Indien je een vector tekening hebt (.ai, .svg .dxf etc.) kan je gelijk doorgaan met de volgende stap. Hiervoor hoeven geen extra stappen ondernomen te worden. 

Wij raden een stevige houtsoort aan voor de puzzel. Wij gebruiken 4mm berken voor zowel de stevigheid als de minimale hoeveelheid roetaanslag op de rand. Het is ook mogelijk om een acrylaat te kiezen voor de puzzel, let wel op dat gravures voldoende contrast hebben. 

Puzzelstukjes ontwerpen

Om de puzzelstukjes te ontwerpen maken wij gebruik van een gratis online programma die de puzzelstukjes genereert. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf de puzzelstukjes te tekenen, maar dit vereist iets meer tijd en moeite. 

Er zijn talloze online programma's om puzzels te maken, wij gebruik van "Jigsaw Puzzel". Dit programma is vrij eenvoudig maar heeft alle functionaliteiten die we nodig hebben. Op de webpagina kan je een aantal parameters invoeren, hieronder staat elke optie beschreven.

- Seed: Een getal waarop de willekeurigheid van de puzzel gebaseerd is, deze hoeft niet gewijzigd te worden maar kan wel veranderd worden indien je niet tevreden bent over hoe de huidige puzzel er uit ziet. 

- Tab size: Formaat van de uitsteeksels op elk stukje, de standaard waarde is voor de meeste puzzels voldoende, maar kan eventueel vergroot worden indien gewenst

- Jitter: "bewegelijkheid" van de uitsteeksels op elk stukje, hoe hoger de waarde hoe makkelijker de puzzel. Let wel bij hogere waardes op (bijna) kruisende snijlijnen. 

- Tiles: Aantal stukjes horizontaal en aantal stukjes verticaal. 

- Size: Formaat van de puzzel, deze kan later nog geschaald worden. Het is wel aan te raden om een getal te nemen die deelbaar is door de aantal stukjes in de desbetreffende richting op beide assen. Bijvoorbeeld: 12x6 puzzelstukjes = 600x300mm of 15x10 puzzelstukjes = 500x300mm. Dit is niet noodzakelijk maar levert wel de meest uniforme puzzelstukjes op. Ook is het handig als de puzzel enigszins de verhouding van tekening heeft die er op moet komen. 

Zodra de puzzel naar wens gemaakt is kan deze opgeslagen worden door op de "download svg" knop te drukken. Het bestand kan ik een gewenste locatie opgeslagen worden en vervolgens geopend in Adobe Illustrator

Gravure op de puzzel

Nu de puzzel in Adobe Illustrator geopend is de eerste taak om de lijnen rood te maken en zo dun mogelijk. Selecteer alles door middel van ctrl+a en verander de lijnkleur naar rood, en de dikte naar 0.25mm. Als je puzzel erg groot is dan zie je waarschijnlijk de lijnen niet of nauwelijks als je uitzoomt. Dit is geen probleem, de software ziet de lijnen wel. Als je liever de lijnen nog ziet tijdens het ontwerp kan je ook pas als laatste stap de lijnen dun maken. 

Afhankelijk of je een foto wilt graveren of een vector tekening zijn de stappen een klein beetje anders.

Vector tekening graveren (.svg, .ai, .eps etc.)

Dit is de makkelijkste manier om een puzzel te maken, de machine herkent namelijk de verschillende onderdelen van de tekening in tegenstelling tot bij een foto. 

Open je ontwerp in een nieuw Illustrator document en zorg dat alle onderdelen van de tekening opgemaakt zijn aan de hand van de tekenregels. Kopieer de tekening naar de naar de puzzel en plaats deze er overheen. Als de tekening over de rand heen steekt kan de tekening verkleint worden zodat de puzzel de tekening kan accommoderen of de uitstekende delen kunnen verwijderd worden door deze bij de rand af te snijden. 

Foto graveren (.jpeg, .png etc.)

Zorgt dat je alle stappen in het foto's graveren tutorial hebt gevolgd!

Open je foto in hetzelfde document als de puzzel in Illustrator. Plaat deze vervolgens over de puzzel heen en vergroot/verklein de foto indien nodig. Indien de foto over de rand van de puzzel gaat is dit geen probleem, maar we raden wel aan om de foto bij te snijden in een extern foto bewerkingsprogramma om onnodige kosten te voorkomen. 

Onze online app kan helaas niet automatisch snijbestanden met foto's herkennen. Indien je gebruik maakt van een foto op de puzzel kan je een offerte aanvragen.

Puzzelen!

Upload je tekening, kies het materiaal, reken af en wij doen de rest. Berken multiplex is een mooi, stevige houtsoort voor de puzzelstukjes, maar je kan natuurlijk ook voor een andere houtsoort of zelfs kunststof kiezen. Wij hebben geen beschermfolie gebruikt voor onze voorbeeldpuzzel omdat de we een ruige look and feel wilde voor de stukjes. Beschermfolie is mogelijk, maar omdat de sneden vrij dicht op elkaar zitten kan de folie alsnog omhoog komen waardoor de puzzel moet worden nabewerkt. 

Extra optie: legplank

Om te voorkomen dat er puzzelstukjes kwijt raken kan je bij de puzzel een legplank ontwerpen. Dit kan heel gemakkelijk gedaan worden door een snijkader enkele centimeters grotere dan de puzzel er omheen te tekenen. Optioneel kan je de hoeken afronden. Als je dit kader kopieert en naast de puzzel plakt krijg je, naast de puzzel, twee extra onderdelen: een bodemplaat en opstaande rand die er precies overheen past. Lijm deze onderdelen op elkaar om een legplank te maken.