Nesten


Objecten dicht op elkaar genest

Nesten is het optimaliseren van tekening om zo min mogelijk restmateriaal te hebben én zo snel mogelijk klaar te zijn. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de standaard maten van elk materiaal, deze staan aangegeven op de materialen pagina. Plaats alle onderdelen binnen de maten van de kleinste standaard maat die geschikt is voor je tekening. Hiermee minimaliseer je het restmateriaal.

Als je ontwerp het toe laat is het belangrijk om onderdelen in elkaar te plaatsen. Als je bijvoorbeeld verschillende maten ringen hebt kunnen deze efficient in elkaar geplaatst worden. Dit is makkelijk als het enkele onderdelen betreft, maar bij vele onderdelen is het handig om nesting software te gebruiken. De meeste nesting programma's zijn betaald, maar er zijn ook gratis software pakketten zoals Deepnest.io. Ook kan je van bepaalde vormen de snijlijnen samenvoegen zodat elke vorm de snijlijn "deelt".

Het is voordeliger om zelf te nesten, maar indien je liever hebt dat wij het doen is dat ook mogelijk. Wij beschikken over professionele software om grote aantallen (verschillende of gelijke) vormen zo effectief mogelijk te positioneren. Hierdoor blijven de materiaalkosten zo laag mogelijk. Niet elke tekening hoeft genest te worden. In sommige gevallen weegt het extra werk en kosten niet op tegen de besparing van geld en materiaal.