Tekenregels


  • Algemeen
  • Tekenregels
  • Sjalonen
  • Overig

Algemeen

In de tekening kunt u met behulp van kleuren en lagen de gewenste bewerking aangeven. Een tekening moet 3 verschillende lagen hebben: een “Snij lijnen” laag, een “Graveer lijnen” laag en een “Vlakgraveren” laag. Binnen elke laag kan de gewenste bewerking aangegeven worden door middel van kleuren: snijden is rood (RGB 255, 0, 0), lijngraveren is blauw (RGB 0, 0, 255) en vlakgraveren is zwart (0, 0, 0). In de snij- en graveerlijnen lagen dienen uitsluitend lijnen te staan terwijl in de vlakgraveren laag alleen vlakken dienen te staan.

Kleine afwijkingen in kleur zijn toegestaan, maar wij vragen u zo duidelijk mogelijk te zijn in uw tekeningen om misverstanden te voorkomen. Hieronder staan de tekenregels nader toegelicht, indien u vragen heeft kunt u hier in contact met ons komen.

Wij accepteren de volgende bestandstypen: AI & CDR.

Tekenregels:

-Op tekeningen horen uitsluitend snij- en (vlak)graveerlijnen te staan. Verwijder alle overige informatie zoals maten en hulplijnen.

-Elk sjabloon heeft een afmeting van 900mm bij 600mm (maximale snijgebied), de meeste materialen hebben wij ook in kleinere afmetingen (zie materialen). Indien u een kleinere afmeting wenst voor een bepaald materiaal, maak dan de tekening binnen die afmeting.

-Teken graveerlijnen zo dun mogelijk (verschilt per software, maar vaak aangeduid met haarlijn of 0.25 mm).

-Zet tekst of andere tekens om in vormen.

-Zorg dat overlappende graveervlakken samengevoegd worden tot 1 object (let op: niet groeperen, samenvoegen).

-Plaats onderdelen zo dicht mogelijk naast elkaar (nesten) met een minimale afstand van 5mm tussen onderdelen en de rand van het materiaal.

-Indien uw project meer dan 1 plaat heeft maak per plaat een nieuw bestand aan.

-Teken in millimeters op schaal 1:1.

-Gebruik de onderstaande sjablonen.

Bestandtype: .AI

Software: Adobe Illustrator

Download sjabloon

Download voorbeeld

Bestandtype: .CDR

Let op: Software zoals Photoshop, gimp, paint en andere foto bewerkingsprogramma’s zijn niet geschikt. Photoshop en sommige andere software hebben wel een optie voor het exporteren van een vector bestand, maar zijn hier niet voor geoptimaliseerd.

Overig

- Naast platte voorwerpen kunnen ook ronde voorwerpen (glazen, flessen, deegrollers etc.) gegraveerd worden. Belangrijk is wel dat er geen handvatten, zoals bij een mok, aan het voorwerp zitten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

- Het is ook mogelijk om foto’s te laten graveren, neem in dit geval contact met ons op om de mogelijkheden voor uw project te bespreken.

-Sommige vormen (zoals vierkanten) kunnen een of meerdere van hun kanten delen, dit bespaart zowel ruimte als snijkosten. Let op: ondanks dat het lijkt alsof de lijnen over elkaar liggen, ziet de laser software alsnog 2 lijnen. Verwijder een van de overlappende lijnen om dit te voorkomen.