Tekenregels

In principe kan elke vector tekening met een lasersnijder uitgesneden worden, echter moeten tekening aan bepaalde tekenregels voldoen zodat de software deze kan inlezen. Elke tekening moet opgemaakt in onze sjablonen, in de sjablonen kan de gewenste bewerking aangegeven worden met behulp van verschillende kleuren en lagen.Algemene tekenrichtlijnen

Elke tekening heeft 3 verschillende lagen: snij lijnen, graveer lijnen en vlakgravures. Binnen elke laag kan de gewenste bewerking aangegeven worden door middel van kleuren: snijden is rood (RGB 255, 0, 0), lijngraveren is blauw (RGB 0, 0, 255) en vlakgraveren is zwart (0, 0, 0). In de snij- en graveerlijnen lagen dienen uitsluitend lijnen te staan terwijl in de vlakgraveren laag alleen vlakken (met lijn) dienen te staan.

Aandachtspunten:
-In tekeningen horen uitsluitend snij- en (vlak)graveerlijnen te staan. Verwijder alle overige informatie zoals maten en hulplijnen. Tekenwerk buiten het werkgebied en/of kleuren die niet herkend worden zullen niet gesneden of gegraveerd worden.

-Elk sjabloon heeft een afmeting van 1200mm bij 600mm (maximale snijgebied), de meeste materialen hebben wij ook in kleinere afmetingen (zie materialen). Indien je een kleinere afmeting wenst voor een bepaald materiaal, maak dan de tekening binnen die afmeting.

-Teken graveerlijnen zo dun mogelijk (verschilt per software, maar vaak aangeduid met haarlijn of 0.25 mm).

-Zet tekst of andere tekens om in vormen.

-Zorg dat overlappende graveervlakken samengevoegd worden tot 1 object (let op: niet groeperen, samenvoegen). Indien deze niet samengevoegd zijn dan worden de overlappende delen niet gegraveerd.

-Plaats onderdelen zo dicht mogelijk tegen elkaar (nesten) met een minimale afstand van 5mm tussen onderdelen en de rand van het materiaal.

-Indien uw project meer dan 1 plaat heeft maak per plaat een nieuw bestand aan.

-Teken in millimeters op schaal 1:1.

-Gebruik de onderstaande sjablonen.


Bestandtype: .AI

Software: Adobe Illustrator, inkscape

Download sjabloon

Download voorbeeld