Hoe ontwerp ik voor het voordeligste resultaat?

Door je tekening zo goed mogelijk te ontwerpen houd je de kosten zo laag mogelijk. Hieronder hebben we enkele tips samengesteld om te zorgen dat jij het meeste uit je bestelling haalt. Lees hier meer over hoe de prijs opgebouwd is.

Volg de tekenregels.
Wellicht voor de hand liggend maar door de algemene richtlijnen omschreven in de tekenregels te volgen voorkom je onnodig machinewerk en bespaar je kosten. 

Houd onderdelen zo klein en simpel mogelijk. 
Grote, complexe onderdelen kosten immers meer dan kleine onderdelen, zowel in materiaalkosten als bewerkingskosten.

Plaats onderdelen dicht op elkaar om veel materiaal te besparen.
Door onderdelen in elkaar te nesten bespaar je enorm op de materiaalkosten. In sommige gevallen kunnen objecten in het restmateriaal van andere objecten geplaatst worden. Houd ook onze standaardmaten van materialen in gedachten om ongebruikt restmateriaal te voorkomen. De standaardmaten vindt je op de materialen pagina.

Vlakgravure vs lijngravure.
Afhankelijk van je ontwerp kan het goedkoper zijn om vlakgravures te gebruiken of lijngravures. Over het algemeen geldt wanneer vormen klein en complex zijn vlakgraveren goedkoper is, anders lijngraveren. Er zijn ook andere factoren om rekening mee te houden bij vlakgravures, we hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je het beste graveringen kan ontwerpen.

Kies zo dun en zacht mogelijk materiaal. 
Dunner en zachter materiaal is over het algemeen goedkoper en kan sneller gesneden worden. Hoe sneller gesneden wordt, hoe minder de snijkosten zijn!

Ontwerpen met veel dezelfde onderdelen of veel rechte lijnen waarbij de maatvastheid een fractie van een millimeter af mag wijken kunnen ontworpen worden met gedeelde snijlijnen. Dit houdt in dat deze objecten een snijlijn aan een zijde delen, belangrijk is wel dat een van de twee overlappende lijnen verwijderd moeten wordt.

Deze techniek kan aanzienlijk schelen in de snijkosten (zeker op dikke materialen), daar tegenover staat dat soms dat het onderdeel enkele tiende millimeters kan verschuiven voordat deze volledig gesneden is. Gebruiken deze techniek dus niet voor onderdelen waar de maatvoering op de millimeter aankomt.