Onze diensten

Wat kan ik met laser snijden maken?

Lasersnijden is een veelzijdige productietechniek, wij kunnen (bijna) alles maken wat uit een plaat gesneden kan worden. Hieronder staan enkele voorbeelden van de voordelen van lasersnijden.

-Gemakkelijk en goedkoop één of meerdere onderdelen maken met exact dezelfde dimensies.
-Eigen logo aanbrengen op producten.
-Ready-to-use halffabricaten (afhankelijk van materiaal en ontwerp).
-Zeer strakke toleranties door vrijwel geen snijverlies en unieke (rand)afwerking.

Lasersnijden

Snijlijnen perforeren het materiaal volledig waardoor onderdelen uit een plaat gesneden kunnen worden. Afhankelijk van het materiaal en dikte kan de snede schoon en strak zijn, zwart/bruin van kleur zijn en/of afgeven. De snede is aan de bovenzijde van het materiaal een fractie van een millimeter breder dan aan de onderzijde, dit is vrijwel niet merkbaar bij dunne materialen maar wordt iets duidelijker bij dikkere materialen. De kosten van deze bewerking zijn sterk afhankelijk van de dikte en samenstelling van het materiaal.

De snedebreedte verschilt per materiaal, maar is over het algemeen ongeveer 0.2mm. Bij materialen dikker dan 5mm kan de snede breedte een fractie groter zijn. Ook plaatmateriaal met interne spanningen zoals multiplex kan op bepaalde plekken een iets bredere snede hebben omdat er, zodra er onderdelen uitgesneden worden, bepaalde delen van de plaat omhoog kunnen komen waardoor de laser niet meer juist gefocust is. Dit geldt ook voor dik acrylaat, als er veel snijlijnen dicht op elkaar zitten kan er warmte opbouwen in de plaat waardoor deze een klein beetje kan vervormen.

Lijngraveren

Een graveerlijn is een ondiepe snede in de bovenzijde van het materiaal (uitgezonderd spiegelacrylaat, dit wordt vanaf de achterzijde ingegraveerd). Over het algemeen is deze 0.2mm diep. Graveerlijnen leveren vaak een goed contrast op in organische materialen (hout, karton etc.) maar minder goed in kunststoffen, alhoewel dit kan verschillen per kleur en kunststof. Lijngraveren gebeurt op altijd dezelfde snelheid, ongeacht het materiaal. Om deze reden is lijngraveren relatief de goedkoopste bewerkingstechniek. 

Vlak/rastergraveren

Vlakgraveren of rastergraveren is een techniek waarbij de laser op hoge snelheid van links naar rechts beweegt en telkens kleine stapjes (fractie van een millimeter) op de Y-as neemt. Door de op het juiste moment te pulsen kunnen we zeer complexe vormen op kunststof en hout graveren. 

Net als lijngraveren is deze techniek een ondiepe bewerking in het oppervlak, een fractie van een millimeter. Door hout graveren (en soms ook andere materialen) onstaat rookaanslag aan de bovenzijde van het materiaal, deze aanslag kan voorkomen worden met beschermfolie of achteraf (voorzichtig) weggeschuurd worden. 

Het uiterlijk van vlakgraveren verschilt per materiaal. Bij hout graveren worden vlakgravures bruin tot zwart en op kunststoffen meestal wit. Bij sommige materialen zijn vlakgravures helemaal niet mogelijk. In de omschrijving van elk materiaal staat hoe de vlakgravure er uit komt te zien. Lees hier meer over hoe je je tekening optimaliseert voor vlakgravures.

Grootformaat lasersnijden.

Voor het primaire snijwerk gebruiken wij onze 130x90cm machines, daarnaast beschikken wij ook over een 250x130cm portaallaser voor extra grote werkstukken. Op deze machine kunnen zeer grote objecten geproduceerd worden of zeer veel dezelfde objecten. Deze machine beschikt tevens over een live auto focus kop die de hoogte van de laserstraal constant bijstelt voor een perfecte snede.

Digitaal tekenen en optimaliseren van ontwerpen.

Wij kunnen het digitaal teken- en optimalisatiewerk verzorgen om een optimaal resultaat te kunnen garanderen. Een aangeleverde schets met omschrijving is hierbij al voldoende. Lees hier meer over de kosten voor ontwerpen.

Uiteraard mogen tekeningen ook zelf aangeleverd worden, lees hier meer over de tekenregels. 

Zelf materiaal aanleveren.

We houden veel materialen op voorraad en kunnen nog veel meer leveren binnen enkele werkdagen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je een materiaal zoekt wat wij niet leveren. Wij snijden op aanvraag ook op aangeleverde materialen, het maximale formaat is 130cm x 250cm. Hieronder staan enkele voorbeelden van de materialen die wij kunnen snijden:

- Textiel (zowel organisch als synthetisch, geen vinyl of PVC)

- Houtsoorten (tot maximaal 12mm dik afhankelijk van de houtsoort)

- Kunststoffen (tot maximaal 20mm dik afhankelijk van de kunststofsoort, geen PVC)

-Folies en karton (geen PVC)

Metalen kunnen we helaas niet bewerken.

Lees hier meer over de kosten voor eigen materiaal aanleveren.