Tekening klaarmaken voor lasersnijden

Tekenregels

Wij kunnen elke vector tekening met een .ai (Adobe Illustrator) of .dxf (Autocad, Rhinoceros etc.) indeling lasersnijden, deze tekening moet echter wel aan bepaalde tekenregels voldoen zodat onze machines deze op de juiste manier kunnen inlezen.

- Er zijn 3 verschillende bewerkingsmogelijkheden: snijden, lijn graveren en vlakgraveren. Door middel van verschillende lijnkleuren kan je in je tekening de verschillende bewerking onderscheiden. Je kan zelf bepalen welke kleuren de lijnen zijn (behalve wit). Hoe je deze bewerkingen instelt lees je hier.

-Zorg dat de lijnen/vormen van vlakgravure volledig gesloten zijn.

-Zet tekst elementen om naar contouren/explode alle tekstelementen.

-Zet de unit van je tekenprogramma naar millimeter.

- Plaats alle onderdelen (van hetzelfde materiaal en dikte) op dezelfde plaat, gebruik hierbij de standaard maten per materiaal en nest je onderdelen. Lees meer over nesten.

-In tekeningen uitsluitend artwork te staan. Verwijder alle overige elementen zoals snijmaskers, maten, foto's en hulplijnen.

-Houd minimaal 5 mm afstand tussen verschillende onderdelen en 5mm van de rand van het materiaal (uitzondering: snijlijnen delen).

-Houd rekening met mogelijke beperkingen van het materiaal, hier lees je over op de desbetreffende materialen pagina.

-Zorg dat lijnen (“stroke”) uitgelijnd zijn naar het midden van het pad. In adobe illustrator kan dit gedaan worden door alles te selecteren, vervolgens 'vester > lijn > lijn uitlijnen naar midden'. 

-Verwijder overlappende snij- en graveerlijnen om kosten te besparen en verkoolde/gesmolten randen te voorkomen. 

Vector bestand opmaken/verkrijgen.

Vector bestanden zijn noodzakelijk voor zowel een prijsopgave als voor de daadwerkelijke productie. Een omschrijving, schets of foto is helaas niet voldoende. Er zijn meerdere manieren om aan een vector ontwerp bestand te komen:

1: Zelf ontwerpen. Deze methode is het goedkoopst en (afhankelijk van je kennis van de noodzakelijke softwarepakketten). Je kan hierbij gebruik maken van gratis of betaalde software pakketten zoals Adobe illustrator, Inkscape, Fusion 360, Autocad. Lees meer hierover in het paragraaf “welke software moet ik gebruiken om mijn tekening op te maken”

2: Via freelancers. Op websites zoals Fiverr of Upwork zijn duizenden ontwerpers actief die (afhankelijk van de complexiteit van je beoogde ontwerp) snel en kostenefficiënt een vector bestand kunnen maken die voldoet aan de tekenregels. 

3: Via ons. Via deze methode ben je verzekerd van het beste resultaat, ons tarief voor ontwerpen is €60 ex. BTW per uur. 

Zonder tekening kan je uiteraard wel een kostenindicatie krijgen, bekijk onze kostenindicatie tool voor meer informatie.

Welke software & bestandstype moet ik gebruiken?

Onze laser software werkt alleen met vector ontwerp bestanden, dit zijn bestanden waarbij de inhoud bestaat uit lijnen en coördinaten in plaats van pixels. Deze lijnen en coördinaten dienen als “pad” voor de lasersnijder. 

Vector bestanden kennen veel verschillende indelingen, enkele veel voorkomende indelingen zijn .PDF, .EPS, .AI, .DXF, .DWG, .SVG en .CDR. Onze software herkent alleen .DXF en .AI bestanden, andere bestanden kunnen omgezet worden door middel van de onderstaande softwareprogramma's of online tools zoals Convert.io 

Tip: .AI kan niet direct uit Inktscape geëxporteerd worden, om dit op te lossen kan je je document eerst als .PDF bewaren en dan de bestandsextensie naar .ai wijzigen. 

Sommige (pixel-gebaseerde) afbeeldingen kunnen ook omgezet worden naar vectoren (afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding en complexiteit), maar dit vereist over het algemeen wel nabewerking.

Veel gebruikte softwarepakketten om vectorbestanden op te maken zijn:
- CAD software zoals Fusion 360, Autocad en Rhinoceros
- Grafische bewerking programma's zoals Adobe Illustrator, Inkscape (gratis!) en Coreldraw. Programma’s zoals Adobe Photoshop zijn niet geschikt omdat deze geen vectoren ondersteunen. 

Belangrijk: afhankelijk van de instellingen en exportopties van een CAD bewerkingsprogramma kan de schaal gewijzigd worden. Controleer in je instellingen of de unit op millimeter staat. 

Veelgestelde vragen over ontwerpen.

Moet ik een buitenlijn in mijn ontwerp opnemen?
Dit is niet noodzakelijk maar kan ik sommige gevallen wenselijk zijn, zoals bij spuitstencils. Wij lijnen je tekening altijd rechtsboven uit in de machine, enkele millimeters vanaf de rand. 

Hebben jullie sjablonen/templates waarin ik mijn ontwerp kan opmaken?
Ons online systeem hebben wij flexibel ontwikkeld dat sjablonen/templates niet noodzakelijk zijn, je kan je eigen documenten aanleveren. 

Kan ik een .STEP of .STL bestand aanleveren (of omzetten)?
Dit is helaas niet mogelijk, deze bestanden bevatten namelijk 3D informatie in plaats van 2D informatie. Indien je je bestand als .DXF of .AI kan exporteren dan kunnen wij deze gebruiken.

Ik wil graag dat alle onderdelen in de plaat blijven, hoe kan ik dit aangeven in het ontwerp?
De tekening wordt uitgesneden zoals deze wordt aangeleverd. Indien je graag wilt dat alle onderdelen in de plaat blijven hangen kan je gebruik maken van tabs of bruggen. Dit zijn kleine onderbrekingen in de snijlijn die ervoor zorgen dat het materiaal niet direct van elkaar loskomt. Enkele onderbrekingen van 0,5mm zijn voor de meeste materialen voldoende. 

Hoeveel materiaal verwijderd de laserstraal?
De snede is voor de meeste materialen 0,2mm (±0,05mm), bij dikkere materialen is de snede iets dikker. Voor een strakke pasvorm raden wij je aan beide onderdeel 0,1mm groter te ontwerpen. Materialen boven 6mm moeten 0,15mm gecompenseerd worden. Houd ook rekening met de diktetolerantie van materialen.