Foto of afbeelding klaarmaken voor graveren

Onze machine software kan alleen vector bestanden inlezen, om een afbeelding te graveren moet deze eerste omgezet worden naar een vector bestand. Normale (JPG, PNG etc.) afbeeldingen bevatte pixels, kleine punten die elk kleurinformatie gevatten. Vector bestanden bevatten coordinaten, lijnen en krommingen, deze informatie kan uitgelezen worden door machines waaronder lasersnijders en vertaald naar een toolpath, oftwelijk een pad wat de machine kan volgen. 

Indien een afbeelding een sterk contrast heeft, weinig kleuren en geen gradienten/kleurverlopen kunnen deze in een handomdraai omgezet worden naar een vector bestand. Er zijn veel verschillende (online) tools geschikbaar om om normale afbeeldingen om te zetten naar vectorafbeeldingen, waaronder Adobe Illustrator, Inktscape of websites zoals Image vectorizer.

Indien je een afbeelding hebt die veel verschillende kleuren of kleurverlopen bevat kan je de onderstaande methode gebruiken. 

Afbeelding omzetten naar vector bestand door middel van halftoning.

Voor afbeeldingen die een hard zwart op wit contrast hebben zoals een silhouette kan vectorisatie software makkelijk de objecten onderscheiden en omzetten naar vectoren, de software kan namelijk de grenzen tussen licht en donker goed zien. Indien er gradienten/kleurverloop in de afbeelding zitten is dit lastiger omdat er geen duidelijk grens is waar het object begint en waar deze eindigd. 

 

Een manier om dit op te lossen is om de afbeelding te vectoriseren door middel van een halftone. Hierbij worden de vormen niet gemaakt op basis van de lichte en donkere delen maar door de afbeelding om te zetten in vele stippen, waarbij de donkere delen grotere strippen krijgen dan de lichtere delen. 

De techniek om een pixel gebaseerde afbeelding om te zetten naar een (vector) afbeelding op basis van stippen met verschillende maten heet halftoning. Er zijn veel verschillende manier en softwarepakketten beschikbaar om een halftone afbeelding te maken, hieronder vind je enkele suggesties. Het is belangrijk dat de software niet alleen de halftone uitvoert maar ook kan exporteren in een vector indeling. 

Software voor halftones maken: 

Vector halftone maker

Halftone Pro