Ontwerp optimaliseren voor lasersnijden

Hoe ontwerp ik voor het goedkoopste resultaat?

Volg de tekenregels.
Door de algemene richtlijnen omschreven in de tekenregelen te volgen bespaar je onnodige kosten.

Houd onderdelen zo klein en simpel mogelijk. 
Grote, complexe onderdelen kosten immers meer dan kleine onderdelen, zowel in materiaalkosten als bewerkingskosten. 

Plaats onderdelen dicht op elkaar om veel materiaal te besparen.
Door onderdelen in elkaar te nesten bespaar je enorm op de materiaalkosten. In sommige gevallen kunnen objecten in het restmateriaal van andere objecten geplaatst worden. Houd ook onze standaard maten van materialen in gedachten om onnodig restmateriaal te voorkomen. 

Verwijder onnodige overlappende lijnen.
Lijnen die overlappen zorgen voor extra snijtijd en tevens ook een minder mooie snijrand. 

Vlakgravure vs lijngravure.
Afhankelijk van je ontwerp kan het goedkoper zijn om vlakgravures te gebruiken of lijngravures. Over het algemeen geldt wanneer vormen klein en complex zijn vlakgraveren goedkoper is, anders lijngraveren. Er zijn ook andere factoren om rekening mee te houden bij vlakgravures, lees hier meer over.

Kies zo dun en zacht mogelijk materiaal. 
Dunner en zachter materiaal is over het algemeen goedkoper en kan sneller gesneden worden. 

Snijlijnen delen.

Ontwerpen met veel dezelfde onderdelen of veel rechte lijnen waarbij de maatvastheid een fractie van een millimeter af mag wijken kunnen ontworpen worden met gedeelde snijlijnen. Dit houdt in dat deze objecten een snijlijn aan een zijde delen, belangrijk is wel dat het overlappende gedeelte verwijderd wordt. Deze techniek kan aanzienlijk schelen in de snijkosten, daar tegenover staat dat soms buitendelen als eerste losgesneden worden voordat de binnenvorm uitgesneden is. Dit kan een licht verschuiving van enkele tiende millimeters veroorzaken. 

Nesten.

Nesten is het optimaliseren van tekening om zo min mogelijk restmateriaal te hebben om materiaalkosten te besparen. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de standaard maten van elk materiaal, deze staan aangegeven op de materialen pagina. Plaats alle onderdelen binnen de maten van de kleinste standaard maat die geschikt is voor je tekening. Hiermee minimaliseer je het restmateriaal.

Als je ontwerp het toe laat kan je onderdelen in elkaar te plaatsen. Als je bijvoorbeeld verschillende maten ringen hebt kunnen deze efficiënt in elkaar geplaatst worden. Dit is makkelijk als het enkele onderdelen betreft, maar bij vele onderdelen is het handig om nesting software te gebruiken. De meeste nesting programma's zijn betaald, maar er zijn ook gratis software pakketten zoals Deepnest.io. 

Het is voordeliger om zelf te nesten, maar indien je liever hebt dat wij het doen is dat ook mogelijk. Wij beschikken over professionele software om grote aantallen (verschillende of gelijke) vormen zo effectief mogelijk te positioneren. Hierdoor blijven de materiaalkosten zo laag mogelijk. Niet elke tekening hoeft genest te worden. In sommige gevallen weegt het extra werk of kosten niet op tegen de besparing van materiaal.

Vlakgravures slim ontwerpen.

Vlakgravures zijn een volledige andere bewerking dan snij- of graveerlijnen, deze worden dan ook anders uitgevoerd en berekend. Indien je tekening vlakgravures begint de lasergravure onderaan de tekening en "scant" de laserkop op hoge snelheid van links naar rechts over het materiaal en neemt bij elke heen-en-weer beweging een kleine stap op de Y-as.

De machine bewerkt echter niet elke "stukje" vlakgravure in de tekening apart, maar doet doet alle vlakgravures tegelijk (gecombineerd). De minimale positie op de X-as en de maximale positie op de X-as (per stapje op de Y-as) bepaalt de totale tijd van de gravure, afhankelijk van hoe de vlakgravures ingedeeld zijn kan een groot deel van het vlak graveren alleen verplaatsing van de laserkop zijn.

Dit kan makkelijk verholpen worden door te zorgen dat de verschillende vlakgravures in een ontwerp zodanig gepositioneerd zijn dat er geen grote "bruggen" van verplaatsing ontstaan. In het voorbeeld hieronder worden de zwarte delen gegraveerd, de rode delen zijn verplaatsing en dus verloren tijd. In dit voorbeeld zou er op graveertijd bespaard kunnen worden door object AB3 onder AB2 te plaatsen. De verplaatsing tussen de letters is helaas niet te voorkomen. 

In enkele gevallen (voornamelijk bij kleine gravures) kan het wél voordeliger zijn om objecten naast elkaar te plaatsen, in dit geval weegt de versnelling en vertraging niet op tegen de extra horizontale afstand.