Graveringen meer contrast geven

Afhankelijk van je gekozen materiaal kunnen graveerlijnen niet erg duidelijk zijn, we leggen je graag uit hoe je deze meer contrast kan geven middel van de "color fill" techniek. Deze techniek maakt gebruik van de diepte van de graveerlijn waar verf in kan blijven zitten. Een color fill kan gebruikt worden om een gravure meer contrast te geven en daardoor aanduidingen te verduidelijk op bijvoorbeeld frontjes en naamplaatjes.

We raden aan alleen niet-poreuze materialen te gebruiken, omdat poreuze materialen de verf kunnen opnemen ook als deze niet in de graveerlijnen zitten. Colorfill kan gebruikt worden op poreuze materialen, echter is de werkwijze anders. Onderaan de pagina staat deze werkwijze omschreven. Ook het is mogelijk om kleine graveervlakken op te vullen, hierbij moet tijdens de nabewerking wel opgelet worden dat er geen verf uit het vlak verwijderd wordt.

Benodigdheden

-Acrylaat (of ander niet-poreus materiaal) met een lijngravure. Let op dat het materiaal niet gevoelig is voor aceton. 

-Aceton

-Lakmarker met brede punt (wij raden een Edding 750 of 751 lakmarker aan) in gewenste kleur,meerdere kleuren is ook mogelijk.

-Microvezel doek of zachte, niet pluizende doek. 

-Rubberen handschoenen

Schoonmaken en verven

Wij hebben voor dit voorbeeld een afbeelding van Vecteezy gebruik, maar in principe kan je elke lijngravure gebruiken. Er zijn geen harde eisen waaraan de lijngravure moet voldoen, maar het is wel aan te raden minimaal 1mm afstand tussen de graveerlijnen te hebben. Je kan het voorbeeld hier downloaden.

Zodra je je gegraveerd acrylaat van ons ontvangt is belangrijk om deze schoon te maken, indien er nog folie op het acrylaat zit kan je dit verwijderen. Zorg dat het acrylaat stofvrij is, en dan de lijngravures compleet schoon zijn. 

Als het acrylaat schoon is kan je Edding lakmarker gebruiken om de graveerlijnen op te vullen. Schud de pen eerst een paar keer en druk de punt hard in op de graveerlijn. Traceer de hele lijngravure zodat elke groef volledig opgevuld wordt met verf. 

Laat de verf 10 minuten opdrogen, indien de verf is gekrompen tijdens het drogen vul dat de groeven nogmaals op en laat weer 10 minuten drogen.

Nabewerken

Zodra de verf opgedroogd is kan de overtollige lak verwijderd worden door de gravure af te nemen met een punt van de doek gedoopt in aceton. Afhankelijk van de dikte van de laag kan de lak lastig te verwijderen zijn. Wrijf niet te hard op het oppervlak, dit kan krassen achterlaten. 

Afhankelijk van de kleur kan er een waas achterblijven op het materiaal. Neem het plaatje nogmaals af met een schoon deel van de doek en aceton. 

Werkwijze color fill op semi-poreuze materialen (hout)

Gravures in hout zijn helaas niet op opvulbaar door middel van een lak, het materiaal neemt namelijk de vloeibare verf op zonder dat het in de groeven zit. Er is hier wel een oplossing voor, namelijk een ander vulmateriaal nemen. In dit geval gebruiken we wit plamuur, maar het is ook mogelijk om silicone kit te gebruiken. 

Zorg dat het hout en lijngravures schoon en stofvrij zijn, en vul deze vervolgens op met houtplamuur. Strijk de plamuur plat met een plamuurmes. Als het materiaal het toelaat kan het afgenomen met een vochtige doek om de overtollige plamuur te verwijderen. Nadat het plamuur opgedroogd is kan het hout eventueel nog opgeschuurd worden.