Laser graveren uitgelegd

Wat is laser graveren?

Bij lasergraveren wordt een dun laagje van de bovenkant van het materiaal verwijderd, hierdoor krijg je een voelbare, permanente markering op een materiaal of product. Deze techniek is zeer geschikt voor het aanbrengen van logo's en markeringen op producten of plaatmateriaal. 

Lasergraveren kan op twee verschillende manieren gedaan worden, vlakgraveringen (opgevulde vlakken) en lijngraveringen (ondiepe snedes). De voordelen van lijngraveringen zijn dat ze snel uitgevoerd kunnen worden en daarom goedkoop zijn, de voordelen van vlakgraveringen zijn dat ze meer opvallen en flexibelere zijn met betrekking tot de informatie die ze bevatten (logo, tekst, symbolen etc.).

Hoe ziet laser graveren er uit?

De afwerking van laser graveren is afhankelijk van het materiaal. Organisch materiaal (hout, Bioplastic met natuurlijk vezels, karton etc.) wordt donkerder, de mate hangt af van de diepte van de gravering en specifieke soort. Graveringen in kunststoffen zijn meestal wit of kleurloos. De afwerking van graveringen staan bij alle materialen toegelicht. 

Vlakgravering op PMMA

Vlakgravering op kurk

Lijngravering op bamboe

Vlakgraveren

Vlakgraveren of rastergraveren is een techniek waarbij de laser op hoge snelheid van links naar rechts beweegt en telkens kleine stapjes (fractie van een millimeter) op de Y-as neemt. Door de op het juiste moment te pulsen kunnen we zeer complexe vormen op kunststof en hout graveren. Net als lijngraveren is deze techniek een ondiepe bewerking in het oppervlak, een fractie van een millimeter. 

Lijngraveren

Lijngraveren is een dunne, ondiepe snede in de bovenzijde van het materiaal (uitgezonderd spiegelacrylaat, dit wordt vanaf de achterzijde ingegraveerd om een reflectie te voorkomen). Over het algemeen is deze 0,1mm breed en 0.2mm diep maar bij materialen met een lage dichtheid zoals schuim kan deze iets dieper zijn. Graveerlijnen leveren vaak een goed contrast op in organische materialen (hout, karton etc.) en zijn iets minder zichtbaar in kunststoffen door het verminderd contrast van het materiaal. 

Hoe geef ik graveringen aan in mijn tekening?

-Omdat lijngraveringen ondiepe snedes zijn kunnen deze als reguliere snijlijnen ontworpen worden met een andere kleur. Houd hierbij wel rekening met de tekenregels.

-Vlakgraveringen dienen volledig gesloten vormen te zijn, zonder vlakkleur maar wel met een lijnkleur. Dit klinkt misschien een beetje vreemd maar de vlakkleur wordt genegeerd in de software, er wordt alleen gekeken naar de lijnkleur in onze software. In het online portaal kan aangegeven worden dat de desbetreffende kleur van de lijn als vlakgravering uitgevoerd moet worden.  Houd hierbij ook weer rekening met de tekenregels.

Waar moet ik rekening mee houden bij het ontwerpen van graveerlijnen en -vlakken?

Lijngraveren gebeurt op altijd dezelfde snelheid, ongeacht het materiaal. Om deze reden is lijngraveren relatief de goedkoopste bewerkingstechniek en zeer geschikt voor subtiele graveringen op grote oppervlakken. Lijngraveringen zijn niet op elk materiaal even zichtbaar, op wit acrylaat bijvoorbeeld valt een lijngravering vrijwel geheel weg. 

Vlakgraveren is een complexere techniek en we hebben een pagina gemaakt waar tot in de puntjes uitgelegd staat waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van vlakgraveringen. 

Op welke materialen kan gegraveerd worden?

In principe kan vrijwel elk materiaal gegraveerd worden, echter komt de gravering niet in elk materiaal (goed) tot zijn recht. Of een materiaal of product geschikt is om te graveren hangt af van de fysieke eigenschappen van het object en/of  het materiaal. Vrijwel al het plaatmateriaal in ons assortiment is geschikt om te graveren, bij de enkele uitzonderingen staat dit expliciet aangegeven.

Platte objecten kunnen het makkelijkst gegraveerd worden, denk aan plaatmateriaal, sleutelhanger, doosjes, naambordjes. Ronde objecten kunnen beperkt gegraveerd worden omdat de gravering alleen op een zijde komt, we kunnen helaas niet rondgraveren. De gravering kan maximaal 30x30cm zijn voor objecten (het object mag wel groter zijn) of 130x90cm voor plaatmateriaal. 

Houtvezel materialen kunnen het beste gegraveerd worden. Acrylaat kan ook goed gegraveerd worden, echter zijn graveringen minder goed zichtbaar op wit of zeer lichte kleuren acrylaat. Materialen waar de gravering nauwlijks zichtbaar is zijn PE schuim, PET vilt en Polyester (PET-G)