Kunststof lasersnijden

Kunststof lasersnijden biedt een breed scala aan mogelijkheden, van rapid prototyping tot grotere oplages van een product op maat snijden. Lasersnijden uit kunststof kan in zowel kleine als grote formaten, bij Het Laser Lokaal kunnen we tot maar liefst 250x130cm snijden. Dit doen we met een speciale portaallaser, voor kleinere formaten gebruiken we machines die tot 130x90cm plastic lasersnijden. Op deze pagina leggen we in het kort uit hoe lasersnijden in kunststof werkt, je zult zien hoe eenvoudig het is om zelf ontwerpen te maken en aan te leveren. Heb je nog vragen of wil je graag dat we helpen bij het ontwerpproces? Neem dan contact op met ons team, we staan voor je klaar!

Wat is kunststof lasersnijden?

Bij kunststof lasersnijden worden kunststof platen van diverse afmetingen en dikte nauwkeurig gesneden met een krachtige laser. Het patroon wordt vooraf geladen in de computer, met onze online aanlevertool is het mogelijk om het ontwerp digitaal aan te leveren. De methode van kunststof plaat lasersnijden is zeer nauwkeurig, dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere onderdelen te snijden die later geassembleerd worden. Naarmate het materiaal dikker wordt, kan de breedte van de snede echter iets groter worden. Afhankelijk van het materiaal zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan (lichte) vervorming door de hitte van de laser. Als je twijfels hebt of een specifiek ontwerp zich leent voor lasersnijden met kunststof, neem dan gerust even contact met ons op.

Mogelijkheden lasersnijden kunststof

Plastic lasersnijden biedt allerlei mogelijkheden voor zowel hobby als professioneel gebruik. Hier zijn enkele voorbeelden van kunststof lasersnijden in de praktijk:

  • Modelbouw: Een ontwerp met kleine onderdelen kan gebruikt worden voor modelbouw elementen. Kunststof lasersnijden kan daarmee een interessant alternatief zijn voor 3D-printing. Driedimensionale vormen zijn niet mogelijk met plastic lasersnijden (dikke materialen komen wel in buurt), het is mogelijk om na het snijden meerdere lagen op elkaar te lijmen voor een 3D object.
  • Rapid prototyping: Wil je weten of een design in de computer ook werkt als fysiek object? Daar kom je eenvoudig achter door het ontwerp als bestand te uploaden, en door Het Laser Lokaal te laten snijden. Aangezien we tot 250x130cm kunnen snijden is het mogelijk om ook grote objecten als prototype uit te voeren.
  • Kleine of grote oplagen: Bij lasersnijden uit kunststof hanteren we geen minimale afname. Zo is het mogelijk om maatwerk producten te laten maken, wellicht op basis van een standaard template dat gepersonaliseerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan signage voor een bedrijfspand of (relatie)geschenken.
  • On demand producten: Als een bedrijf een product levert, maar niet wil investeren in massaproductie, dan kunnen we hiervoor ‘on demand’ snijwerk leveren. Wanneer je een order krijgt, dan zullen wij snel de kunststof plaat lasersnijden en indien gewenste blanco versturen. 
  • Schaal snijden: Een grafisch bestand met vectoren kan eenvoudig geschaald worden alvorens deze te uploaden. Zo is het mogelijk om hetzelfde ontwerp in meerdere formaten uit te laten snijden. Houd er rekening mee dat bij grotere formaten de afwijking bij het snijden iets kan toenemen. Dit zal in veruit de meeste situaties geen probleem zijn. Als absolute nauwkeurigheid van belang is, informeer dan eerst naar de mogelijkheden en restricties.

Veelzijdig lasersnijden plastic

Met een snedebreedte van ongeveer 0.2mm is het mogelijk om kunststof lasersnijden zeer nauwkeurig uit te voeren. Als de plaat dikker is dan 5mm dan is het mogelijk dat de snede iets breder uitvalt. Daarnaast kunnen er per materiaal andere kenmerken en aandachtspunten zijn. Zo zijn er materialen die tijdens het snijden licht kunnen vervormen. In de meeste gevallen is dit geen bezwaar, het is bij bepaalde projecten wel iets om rekening mee te houden.

Als er meerdere elementen dicht bij elkaar geplaatst worden, of bij zeer kleine details in het ontwerp, is het mogelijk dat door de hitte lichte vervorming optreedt. Dit is een bekend fenomeen bij platen van dik acrylaat. Bij Het Laser Lokaal kennen we naast alle mogelijkheden van onze apparatuur en materialen ook de aandachtspunten die van belang zijn. Zo kunnen we iedere opdracht naar tevredenheid van onze klanten uitvoeren, zonder onaangename verrassingen achteraf. Hoewel het mogelijk is om eenvoudig online te bestellen, hebben we een uitstekend supportteam dat altijd klaar staat om je verder te helpen.

De mogelijkheden van kunststof lasersnijden zijn haast onbeperkt. Bij Het Laser Lokaal is geen opdracht te klein of te groot, zowel wat betreft aantallen als formaat. Dankzij een uitgekiende balans van materialen en hoogwaardige apparatuur kunnen we zeer nauwkeurig en gedetailleerd snijden, met nagenoeg geen afwijking en een perfecte afwerking. Hoe kunnen we jouw ideeën realiseren?